✧ Book Introsamtale ✧

Stress less

helse meditasjon stress May 02, 2024

 

Hei! 

I dag skal jeg dele litt om stress med deg. Hva det er og hvordan du kan kjenne det igjen. Medistasjon og mindfulness er to fantastiske verktøy for stressmestring. Just saying. 

Stress er bra når du trenger. Vel og merke kortvarig stress. Det er nyttig fordi det har et formål, det skjerper sansene og gjør deg årvåken, så du kan handle raskt.

Kroppen settes i alarmberedskap ved at det autonome nervesystemet settes i gang. Da øker produksjonen av hormonene adrenalin og kortisol.

Kortvarig stress kan sammenlignes med det som skjer når en sebra løper fra en løve. Stressreaksjonen gjør begge dyrene i stand til å reagere raskt. Sebraen skal flykte og løven skal ha mat. Hjertet slår raskere og begge dyrene er i alarmberedskap.

Den samme biologiske reaksjonen kan oppstå inni oss mennesker når det skjer noe uforutsett eller utfordrende. For eksempel hvis serveren plutselig er nede, flyet er forsinket eller når det nærmer seg deadline.

Symptomene kan virke ubehagelige, men de avtar når problemet er løst eller faren er over. For eksempel når serveren plutselig er oppe igjen, flyet går og rapporten blir levert i tide. Da kan du puste ut, kroppen slapper av. 

Fysiske symptomer på stress:

Hjertebank
Hodepine
Svetting
Indre uro
Magesmerter
Mangel på appetitt
Hyppige infeksjoner
Forverring av kroniske sykdommer som sukkersyke og psoriasis.

Psykiske tegn

Manglende motivasjon
Trøtthet
Hukommelsesproblemer
Konsentrasjonsproblemer
Rastløshet
Nedsatt humør

Atferdsmessige tegn

Søvnproblemer
Manglende engasjement
Aggressiv
Irritabel
Ubesluttsom
Økt bruk av stimulerende midler som kaffe, røyk og alkohol
Økt sykefravær

Konklusjonen blir at stress er både bra og dårlig. Det langvarige stresset sliter deg ut. Binyrene jobber overtid og du kan i verste fall ende opp utmattet og lei. Jeg skal skrive mer om hva mindfulness og meditasjon kan gjøre for deg. Så følg med. 

Klem, Sunniva 

 

MOTTA BREV FRA UNIVERSET


1 gang pr måned sender jeg ut brev fra universet for å inspirere og motivere deg mot et magisk liv.

Ved å legge igjen ditt navn og epost adresse bekrefter du å motta eposter fra sunnivaborge.no. Du kan helt fritt velge å avmelde deg når du ønsker.