✧ Book Introsamtale ✧

Når livet gir deg sitroner

helse kosthold Apr 28, 2024

Hei!

Ja du, når livet gir deg sitroner er det stor sjanse for at du er på Sicilia. Jeg kom kjem for seks uker siden og jeg vil tilbake. Helst nå. Jeg vil sitte å se på livet mens jeg drikker cappuccino og spiser en cornetto som nettopp har kommet ut av ovnen og lukter sånn at jeg kjenner glucosenivået stige før jeg har satt tennene i den. Jeg bruker en teknikk der jeg tenker at jeg ikke blir tykk av å spise pasta, pizza og cornetti. Hittil virker det ganske bra. Da jeg var 20 år og bodde i Spania gjorde jeg det annerledes. Gikk opp 10 kg på 6 måneder. Spiste primært oliven, chips, burgere og entrecôte. Drakk en god del øl. DET kaller jeg middelhavskosthold. 

Jeg har vært gjennom mange faser og prøvd utallige dietter og metoder. Nå vet jeg endelig hva som ikke virker og hva som fungerer, for meg. Dette siste er viktig, for vi er forskjellige. Det som fungerer for meg er en kombinasjon av periodisk faste (gjerne 16:8 for min del, dvs 16  timer faste, 8 timers spisevindu), lavt alkoholinntak, antiinflammatorisk mat og svært begrenset inntak av sukker. 

Men jeg skulle jo skrive om sitroner. Det er så mange fordeler med sitorn at du aner ikke. Jeg anbefaler å starte dagen med lunkent sitronvann, på fastende hjete. Saften fra en halv sitron i et glass med kokt, lunkent vann. Det bedrer fordøyelsen, demper halsbrann, er vanndrivende, styrker immunforsvaret, styker hjernen og nervesystemet pga høyt innhold av kalium, demper lysten på koffein, gir renere hud og lavere blodtrykk. Listen er lenger, men du skjønner tegninga. Kort fortalt, sitronen er din venn. Men pass på tennene. Emaljen liker ikke sitron, skyll derfor munnen med litt vann etter at du har drukket ditt daglige sitronvann. 

Når det blir gjort metaanalyser av forskning gjort på kosthold og dietter er det alltid ett kosthold som skiller seg ut og "vinner" og det er middelhavskostholdet. Så hadde han rett, Dr Fedon Lindberg som ble latterliggjort for å si at vi nordmenn ble tykke av å spise poteter. Tatt ut av sin sammenheng kan de fleste utsagn bli teite. Og de har ofte rett, de som møter mest motbør. Husk det. Og at når livet gir deg sitroner, så er det egentlig veldig fint å lage sitronsaft. 

 

 

 

 

MOTTA BREV FRA UNIVERSET


1 gang pr måned sender jeg ut brev fra universet for å inspirere og motivere deg mot et magisk liv.

Ved å legge igjen ditt navn og epost adresse bekrefter du å motta eposter fra sunnivaborge.no. Du kan helt fritt velge å avmelde deg når du ønsker.