Les min blogg

Ja altså, jeg tenker jo fort på den der sangen som var fast innslag i Ønskekonserten på radio. Men nå er det faktisk sånn at jeg plutselig skjønner hva han mener med den teksten. For de nære tingene har blitt viktigere for meg. Og jeg har begynt å gjøre mine gleder veldig enkle. Og da blir det så mange flere av dem. Jeg gleder meg for eksempel veldig over min morgensmoothie, som jeg har drukket hver morgen siden november, bortsett fra når jeg er på tur. Det var nemlig i november at jeg kjøpte boken Helserevolusjonen som er skrevet av en svensk vitenskapsjournalist som heter Maria Borelius. Bang! Hekta! Jeg ble rett og slett utrolig glad da jeg fant den boken (takk til deg Ane). Den sammenfatter så mye av det jeg tror på og som jeg selv har erfart. Hun skriver om alt fra yoga og meditasjon, via snille tarmbakterier til betennelsesdempende mat og smart trening. Den er perfekt. Jeg leser den igjen nå. For tredje gang. Men altså, det var i denne boken jeg fikk inspirasjon til å lage min grønne morgensmoothie. For en som normalt ikke spiser frokost, så er dette et STORT skritt i riktig retning.

Sånn gjør jeg det;

Et par håndfuller fersk spinat (fra pose)
En håndfull grønnkål (fra pose)
4 frosne jordbær
2 ss frosne blåbær
1/2 banan
1 ss chiafrø
1 ss linfrø
1 ss spirulinapulver eller annet grønt pulver
4 valnøtter
1 mål proteinpulver (jeg bruker Plantforce Synergy proteinpulver og liker best den som er natrurell, men finnes i andre smaker)
ca 2 dl mandel-, soya- eller havremelk

Kjør alt i blenderen og kos deg glugg i hjel med supersunn smoothie. Denne holder meg meg mett i ca 4 timer og jeg føler at jeg har fått en veldig sunn start på dagen. Da er det lettere å velge smart resten av dagen.

Grønn smoothie med spinat og grønnkål

Fortsatt god, sunn lørdag til deg.

Lev livet helt

Jeg har møtt mange mennesker i min praksis som terapeut. Noen av dem visste at de snart skulle dø..

Min behandling var da lindrende og alltid et supplement til konvensjonell behandling. Min jobb er å øke livskvaliteten i den tiden som er igjen.

I samtale med disse pasientene var det noen ting som gikk igjen. Verdifulle betraktninger fra noen som går foran oss på veien. Det har vært tankevekkende for meg . Jeg tenker annerledes om livet mitt og hvordan jeg vil leve det. Vi trenger kanskje ikke bli dødssyke for å gjøre endringer? Det er naturlig at mennesker utvikler seg og vokser når de nærmer seg og tenker over sin egen død. Man skal aldri undervurdere et menneskes mulighet for utvikling. Vi reagerer alle forskjellig på vissheten om at vi skal dø. Anger, redsel, sinne, benektelse, er noen av følelsene som kan komme opp. Hvis man spør hva de ville gjort annerledes og hva de angrer på, så svarer de omtrent likt.

I Østen har de et ordtak som sier » Vis meg hvordan du puster og jeg skal fortelle deg hvordan du lever». Her i Vesten har vi hittil ikke lagt så mye vekt på viktigheten av riktig pusteteknikk. Jeg syns selv det har vært ganske irriterende når noen har bedt meg puste annerledes enn jeg gjør. Pust er ganske personlig. Jeg vet at jeg i perioder puster veldig overfladisk, særlig når det er mye som skjer. Gjennom de siste årene med yoga, mindfulness og meditasjon har jeg lært at pusten er helt essensiell. Alt begynner og slutter med pusten, bokstavelig talt. Så nå har jeg blitt en av de irriterende folka som ber deg huske å puste.

På fjellet er luften full av negative ioner – det er skikkelig bra, selv om det ikke høres sånn ut. Det er derfor vi liker fjelluft så godt. Her er jeg på «mitt fjell» i Rauland.

Vi kan påvirke livet vårt gjennom å lære oss å puste riktig. Pusten er den eneste kroppsfunksjonen som både er autonom (ikke viljestyrt) og viljestyrt. Rolig, dyp pust gjør oss avslappet og hjelper oss å stresse ned. Når vi puster rolig lurer vi hjernen til å tro at alt er i orden. Hvis jeg sitter i bilkø og har veldig dårlig tid passer jeg på å puste rolig og dypt. Hvis det likevel ikke er noe jeg kan gjøre for å komme fortere frem, så er det jo egentlig bare å slappe av. Det er bra for hjertet mitt og jeg kan spare stresshormonene til jeg virkelig trenger dem. For hvis det er noe som gjør oss slitne, så er det å gå med et unaturlig høyt nivå av stresshormoner i blodet.

Vi puster generelt veldig bra når vi er ute i naturen og beveger oss.


Jeg var mer enn betenkt da jeg gikk opp trappen. Her var jeg, 44 år, stiv som en stokk og på vei til min første yogatime. Ville det i det hele tatt være mulig å gjøre yoga med denne kroppen? Den hadde ikke akkurat vært trent og tøyd særlig mye de siste årene. Da jeg kom inn i salen ble mine fordommer bekreftet ganske umiddelbart. Jepp, det var som jeg tenkte. Her lå det en gjeng damer i behagelig treningstøy med pute under knærne, lukkede øyene og irriterende rolig pust. I vinduskarmene stod levende lys og orkideer. En slags oase av stresseende ro. Det var ikke for sent å snu. Men på den annen side, jeg hadde jo betalt.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er sunniva_003-1030x687.jpg

På en ledig matte la jeg meg ned og gjorde sånn som de andre. Minus den irriterende pusten selvfølgelig. Det får være grenser. Jeg himlet med øynene bak lukkede øyelokk og gledet meg til dette var over. Stålsatt for hodestående bet jeg tennene sammen og var klar til å møte min skjebne. Timen startet overrskende rolig, litt strekk av nakken og sirkler med overkroppen skulle jeg alltids klare. Det ble litt mer anvansert etter hvert, men selv halvveis ute i programmet hang jeg forsatt med i svingene. Jeg praktiserte yoga! Jeg likte det!

Etter 70 minutter var det tid for avslapping. De sier at savasana (corpse pose) som ofte brukes til avslapping på slutten av timen, er den vanskeligste stillingen. I så fall er jeg veldig god i yoga. Såpass god at jeg kan holde kurs i å ligge rett ut og hvile, om noen har behov for det.

Alt dette skjedde for omtrent åtte år siden. I går rullet jeg ut matten min og la meg med en pute under knærne (gir veldig god avlastning for korsryggen faktisk) og lukket øynene. Jeg pustet dypt inn gjennom nesen, med lyd, og slapp pusten like rolig ut, med enda litt mer lyd. Hun nye ved siden av meg himlet med øynene. Eller, jeg tror i hvert fall det.

Namaste godtfolk

I snart syv år har jeg brukt mindfulness og meditasjon nesten hver dag. Teknikkene har hjulpet meg å manøvrere trygt over store og små humper og dumper på livets landevei. Store som i skilsmisse og dødsfall, små som i bilkø og uventede regninger. Jeg brenner for å hjelpe andre til å lære å bruke disse verktøyene. Min visjon er at hele Norge skal meditere. Hårete, utopisk urealistisk? Tja, jeg liker å sette meg høye mål. – Sikt på stjernene, så treffer du kanskje månen, var det en som sa til meg for noen år siden. Okay, tenkte jeg.

Meditasjon gjør underverker i en hektisk hverdag.

Hva er egentlig mindfulness? Hvorfor snakker man om å «tømme hodet», når ordet mindfulness, bokstavelig talt, egentlig beskriver det motsatte? Det er et betimelig spørsmål og det finnes et godt svar. Det korte svaret er at mindfulness er misvisende. Egentlig finnes det en norsk og bedre måte å beskrive fenomenet på, nemlig «oppmerksomt nærvær», men selv om jeg er veldig glad i det norske språket, så høres det ikke fullt så bra ut. Sannsynlgvis er det derfor den amerikanske ordet har blitt det vi helst bruker. Selv om det ikke er dekkende. Jeg må innrømmet at jeg også liker best å bruke ordet mindfulness. Selv om jeg er veldig glad i norsk språk.

Jeg bruker mindfulness og meditasjon litt om hverandre, men det er ikke helt det samme. Mindfulness handler mest om å være oppmerksomt tilstede her og nå. Være i øyeblikket. Vi har også et tredje begrep, awareness, som betyr bevissthet. Vi kan bruke disse to tingene sammen og da er vi på god vei mot meditasjon. Og det er en skikkelig farbar vei. Forskning viser at det er positiv og målbar forandring i hjerneaktiviteten hos de som mediterer regelmessig. Pust er en naturlig vei inn i mindfulness og meditasjon.

Her har du en enkel pusteøvelse – firkantpust – som du kan lære i en fei og gjøre hvor som helst: Sitt i en behagelig stilling, på gulvet eller på en stol, hold ryggen rett. Lukk øynene, hvis det kjennes bra, eller la blikket hvile på gulvet foran deg. Observer pusten din. Pust ut og inn gjennom nesen, uten å forandre pusten. Bare observer hvordan den flyter ut og inn.
Trekk pusten rolig inn mens du teller til fire. Hold pusten inne mens du teller til to. Slipp pusten rolig hele veien ut mens du teller til fire. Hold pusten ute mens du teller til to. Fortsett med denne pusterytmen i 5-10 sykluser til. Om du syns det kjennes greit, kan du etter hvert øke til fire tellinger når du holder pusten også, så firkanten din får like lange sider.

Lurer du på noe? Jeg er her og hjeper deg veldig gjerne. Legg i gjen en kommentar eller ta kontakt med meg via kontaktskjemaet på siden min.

Namaste