Lev livet helt

Jeg har møtt mange mennesker i min praksis som terapeut. Noen av dem visste at de snart skulle dø..

Min behandling var da lindrende og alltid et supplement til konvensjonell behandling. Min jobb er å øke livskvaliteten i den tiden som er igjen.

I samtale med disse pasientene var det noen ting som gikk igjen. Verdifulle betraktninger fra noen som går foran oss på veien. Det har vært tankevekkende for meg . Jeg tenker annerledes om livet mitt og hvordan jeg vil leve det. Vi trenger kanskje ikke bli dødssyke for å gjøre endringer? Det er naturlig at mennesker utvikler seg og vokser når de nærmer seg og tenker over sin egen død. Man skal aldri undervurdere et menneskes mulighet for utvikling. Vi reagerer alle forskjellig på vissheten om at vi skal dø. Anger, redsel, sinne, benektelse, er noen av følelsene som kan komme opp. Hvis man spør hva de ville gjort annerledes og hva de angrer på, så svarer de omtrent likt.

1. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot nok til å leve et liv hvor jeg gjorde det jeg selv var opptatt av, ikke det alle andre forventet av meg.

Dette er den vanligste angeren av alle. I det øyeblikk mennesker innser at livet deres snart er over, er det lett å se tilbake på alle drømmene som aldri gikk i oppfyllelse. De fleste mennesker har ikke fullført halvparten av det de drømte om, og må dø med visshet om at de ikke fikk gjennomført drømmene sine, på grunn av valg de tok eller ikke tok. Det er veldig viktig å forsøke å gjøre et ekte forsøk på i det minste noen av drømmene vi har i livet. Fra det øyeblikket du mister helsen, er det for sent. God helse gir oss en frihet som veldig få av oss tenker over, før det er for sent.

2. Jeg skulle ønske jeg hadde jobbet mindre 

Nesten alle sier dette. De gikk glipp av mye av barnas barndom og kvalitetstid med partneren sin. Før var det mest menn som angret på dette, nå som begge jobber utenfor hjemmet, tenker kvinnene det samme. Ved å gjøre en del valg i forhold til levestandard og velge hva som er virkelig viktig i livet, er det så absolutt mulig å leve et liv hvor du ikke har den samme høye inntekten som i dag. Å arbeide mindre gir deg mer tid til deg selv, familie og venner.

3. Jeg skulle ønske jeg var modig nok til å snakke om følelsene mine

Mange mennesker undertrykker sine følelser for å unngå smerte og konflikter med andre. Vi legger lokk på det vi føler, særlig det vonde. Men alle følelsene ligger i en gryte, så derfor demper vi også gleden, kreativiteten og lykkefølelsen i oss selv. Vi blir numne og føler ikke så mye, vi utvikler ikke vårt fulle potensiale. Å undertrykke følelser kan i verste fall skape mentale sykdommer. Vi kan ikke kontrollere reaksjonene til andre mennesker. Men selv om vi ofte er redd for å si akkurat det vi mener, være ærlig, så vil en slik væremåte stort sett skape sterkere bånd til de menneskene vi har rundt oss. Om relasjonene dine ikke tåler ditt virkelige jeg, er det ikke noe tap om relasjonen ryker. Da var den ikke ekte. Bruk energien din riktig. Du har ikke ubegrenset av den. Husk at tid er en ikke fornybar ressurs.

4. Jeg skulle ønske jeg hadde opprettholdt kontakten med venner

Ofte tenker vi ikke over hvor mye vennene våre har betydd, før det nærmer seg slutten. Mange av oss er så fokusert på oss selv at vi glemmer å pleie de gode vennskapene. Alle relasjoner trenger næring for å vokse og utvikle seg. Mange som skal dø, angrer på at de ikke brukte nok tid på vennene sine. Mange savner en venn på dødsleiet. Dette er ikke et uvanlig fenomen. Vi har travle liv hvor det er lett å miste kontakten med venner. Men i det øyeblikk du skal dø, har ikke de fysiske tingene som har vært i livet noen mening lenger. Penger eller status er ikke lenger viktig. Alt handler om kjærlighet og relasjoner når man skal dø, det er bare det som har fokus de siste ukene av livet vårt. Kjærlighet og relasjoner.

5. Jeg skulle ønske jeg hadde tillatt meg å være lykkeligere

Denne er overraskende nok veldig vanlig. Vi tenker ikke over at lykke faktisk er et valg. Vi sitter så lett fast i gamle vaner og mønstre. Vi er så redd for hva andre måtte mene og tenke, at vi ikke kjenner godt nok etter, er vi lykkelig eller ikke? Vi streber alltid etter noe bedre. Utseende, status, jobb, hus; kanskje du egentlig er lykkelig, med akkurat det du har nå? Når du ligger på dødsleiet har det ikke så mye å si hva andre mennesker måtte mene om deg. Tenk så deilig å kunne gi slipp på den tanken, og dø med et smil om munnen.

Livet er et valg. Det er DITT liv.

Ta kloke, ærlige og bevisste valg.

Velg glede. Velg kjærlighet.